“Селска чест“ и “Делвата“ отново на сцената на старозагорската опера - starazagora.utre.bg

“Селска чест“ и “Делвата“ отново на сцената на старозагорската опера

20 януари 2017, 12:11 | starazagorautre.bg
  • Снимка:
    Държавна опера Ст.Загора

На 21 януари /събота/ от 19.00 часа

На сцената на Държавна опера-Стара Загора ще се насладите на операта „Селска чест“ и балета „Делвата“ на италианските съвременници Пиетро Маскани и Алфредо Казела. Старозагорската опера представя тези две произведения в една вечер. Спектаклите са дело на изцяло италиански творчески екип.

Драматичната история в операта „Селска чест“ ще видите в автентичната сицилианска атмосфера, костюмите са исторически верни на времето, в което се развива действието - края на 19-ти век. Майсторът – сценограф и костюмограф Салваторе Русо вписва в сценичната визия архитектурните символи на Сицилия, използва типичните за региона битови съоръжения и атрибути, облича героите в характерни костюми с колоритни етно елементи. Режисьорът Игнацио Окипинти съзнателно търси една различна и още по- въздействаща интерпретация на изпълнената с емоции и южняшки страсти драма. В спектакъла на 21 януари Гергана Русекова ще се представи в ролята на Сантуца, а Петър Костов в ролята на Туриду. Дългогодишният солист на Държавна опера-Стара Загора Евдокия-Здравкова- Хорозова участва в ролята на Мама Лучия, Александър Крунев ще е Алфио, а Михаела Берова – Лола. Участват солисти, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора. Диригент на хора Младен Станев.

В балетната постановка на „Делвата“ сицилианската картина е коренно противоположна като цветове и настроение. Алфредо Казела създава тази едноактна танцова комедия през 1924 година. Композиторът сам не е предполагал, че балетът „Делвата“ ще му донесе толкова много успехи. В своята сюита, оп. 41 Казела използва много сицилиански фолклорни музикални елементи, дори включва тенорово соло на сицилиански диалект. Поучителната комична притча на Пирандело ще бъде разказана в танцова версия сред искрящи и бликащи от нюанси багри – в декорите, в костюмите, в хореографията. Зрителите ще се срещнат за първи път с „Делвата“ на Алфредо Казела през погледа на големия италиански хореограф Флавио Бенати. Танцов театър, смесени танцови техники, пантомима в един наситен с комични ситуации спектакъл. Зад забавната и наивна наглед история прозира вечното мъдро послание на сицилианеца Луиджи Пирандело: „Трябва да се мисли преди да се прави каквото и да е….“. Участват оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


 

Хороскоп за деня


Свобода и непринуденост

17 март
Слънце в Риби 
Луна във Водолей