Уникално шествие с българския трибагреник за Националния празник - starazagora.utre.bg
Alternative Media Group

Уникално шествие с българския трибагреник за Националния празник

16 февруари 2017, 08:15 | starazagorautre.bg
  • Снимка:
    Община Стара Загора

Под надслов "За Свободата... Да развеем българското знаме"

Хора от различни краища на България ще пристигнат в Стара Загора на 3 март, за да вземат участие в шествието с 300-метровия национален флаг, до Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора". За трета поредна година на Националния празник на Република България хиляди ще съпроводят трикольора до мястото-символ на героизма на старозагорци, дали живота си в защита на своя град, по време на Руско-турската война. Всеки, който желае, ще може да носи знамето, заедно с военнослужещите от Втора бригада.
Уникалното паметно шествие под надслов "За Свободата... Да развеем българското знаме" ще премине трикилометровия път-поклон до комплекса "Бранителите", предвождано от кмета Живко Тодоров и общинското ръководство. С любов към Отчеството граждани, военнослужещи и патриоти от страната ще пренесат на ръце трибагреника, който ще изкачи монумента на „Самарското знаме“, извисяващ се над града вече 40 години. През 2017 г. се навършват и 140 години от боевете за защитата на Стара Загора. Годишнината ще бъде отбелязана със специална програма, чията кулминация ще бъде светлинно-звуковият спектакъл „Молитва за Стара Загора“, на 31 юли, от 21.00 ч., на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора”.
Програмата на Община Стара Загора за Националния празник - 3 март започва в 9.00 часа с Божествена света литургия в храма „Св. Николай“. В 10.15 ч. ще бъдат положени венци и цветя на всички паметници, посветени на Освобождението на Стара Загора – Мавзолей-костница „19 юлий 1877", Паметника "Защитниците на Стара Загора", Паметника на Трета опълченска дружина и подполковник Калитин и Паметника на загиналите във войните старозагорци.
Тържественият ритуал за издигане на националното знаме на Република България на площада пред Общината ще започне в 10.30 ч., след което шествието , начело с репликата на Самарското знаме и военния духов оркестър, ще се отправи към мемориала „Бранителите“. Предвидено е финалът да бъде по обед, с тържествен ритуал за поднасяне на венци и цветя, под наслов „Пред падналите за България – поклон!“ . Община Стара Загора ще осигури безплатни автобуси за гражданите, които желаят да участват в ритуала на Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора".Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


 

Хороскоп за деня


Свобода и непринуденост

17 март
Слънце в Риби 
Луна във Водолей