Отбелязваме Световния ден на бездомните животни - starazagora.utre.bg

Отбелязваме Световния ден на бездомните животни

04 април 2017, 17:23 | starazagora.utre.bg
  • Снимка:
    dobrichutre.bg

Едно от най-важните неща за намаляване броя на уличните кучета и котки е тяхната кастрация

На 4-ти април се отбелязва Световният ден на бездомните животни. Целта е да се насочи общественото внимание към проблема с бездомните животни, които в световен мащаб са близо 600 милиона.

Бездомните животни, най-вече кучета и котки, са жертва на човешката безотговорност, изоставени, преследвани, малтретирани и убивани. Европейски неправителствени организации, сред които и български, организират на 13-и април, събота, протести в защита на бездомните четириноги. У нас има добър Закон за защита на животните, насилието срещу тях е инкриминирано в Наказателния кодекс, но, както стана и с много други закони, няма контрол дали приетото в Народното събрание се спазва от съответните институции. Едно от най-важните неща за намаляване броя на уличните кучета и котки е тяхната кастрация, препоръчва Световната здравна организация.

Фондация "Четири лапи" провежда в момента безплатна кампания за кастрация, ваксинация и обезпаразитяване на бездомни и дворни животни във Велико Търново и околностите. Освен това в Банкя предстои откриването на най-голямата клиника за работа с бездомни животни в Европа. 

Друга мярка за намаляване на популацията е забраната за хранене на бездомните животни в населените места. В много градове на страната са приети наредби от общинските съвети забраняващи подобна дейност. Районният съд в Стара Загора насрочи дело по жалбата на старозагорка срещу общинска глоба за хранене на бездомни кучета и котки. Първото заседание на магистратите по случая на Иванка Вангелова ще се проведе на 11 април.

Пенсионерката от Стара Загора оспорва наказателно постановление, с което е глобена да плати 100 лева. По сигнал на съседи Иванка Вангелова беше санкционирана за нарушение на текст от Наредбата за реда и условията за отглеждане на животни в населените места на община Стара Загора. По думите на старозагорката местната наредба противоречи на Закона за защита на животните.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


 

Хороскоп за деня


Свобода и непринуденост

17 март
Слънце в Риби 
Луна във Водолей