Граждански клуб Липа с позиция по казуса “Бедечка“ - starazagora.utre.bg

Граждански клуб Липа с позиция по казуса “Бедечка“

09 юни 2017, 10:03 | starazagora.utre.bg
  • Снимка:
    Граждански клуб Липа

Граждански клуб ЛИПА е за зачитане интересите на общността и зачитане на частната собственост

Старозагорският граждански клуб ЛИПА разпространи позиция по повод предстоящия местен референдум, който ще се проведе на 18 юни т.г.В позицията си те припомнят моментната ситуация по спорния район  „Бедечка”.

„Нашето мнение е, че шумът около Бедечка беше преекспониран и прерасна в казус, който да се решава чрез Референдум. При това в момент, когато градът ни, Стара Загора спечели за първи път националната класация за „най-добър град за живеене“. С тази тема за местен референдум някой се опитва да подмени дневния ред на старозагорските граждани, като си играе на политическо инженерство, спекулирайки с високочувствителния екологичен рефлекс на старозагорци.

След толкова медийно облъчване с пост истини и с чисти лъжи, включително от национални медии, може би е разбираема формиралата се нагласата на част от съгражданите ни да подкрепят референдума. Едва ли има някой, лично незаинтересован от ситуацията, който да не желае в града ни да има повече паркове и зеленина. Но, ако не се оставяме да ни води само емоцията (и манипулациите), трябва да си зададем въпроса -  на каква цена? В същност, този въпрос си го задаваме постоянно, когато правим нещо в собствената си къща, в собствения си двор. А защо сега го подминаваме с лека ръка! Та нали ние (а не софиянци) ще трябва да плащаме. Със сигурност нашите деца, а може и внуците ни.  Дори по най-груби сметки, необходимите средства за обезщетяване на собствениците и изграждането на парка ще надминат половин годишен бюджет на община Стара Загора, без да можем да оценим съдебните разходи (и времето) за обжалване на съдебните процедури. Плюс проблема с построените вече кооперации. За такова решение биха ни се учудили и най-богатите градове. А ние, ако вземе такова решение, трябва да определим от какво да се лишим - от средства за образование, за здравеопазване, за техническа и зелена инфраструктура, вкл. за озеленяване на други квартали... Нека да мислим с грижата за добър стопанин. Това е отговорната позиция”, се казва в позицията.

„Граждански клуб ЛИПА е за зачитане интересите на общността и зачитане на частната собственост – двата принципа не бива да се противопоставят. Нека законът, пазарът и времето да регулират бъдещото развитие на този район от Стара Загора. В него се намира Старият чинар - най-старото, над 700-годишно дърво в Общината, което, благодарение на активните действия на клуба ни ще бъде съхранено за още много години. Дървото вече е един от символите на нашия град, а зоната около него е любимо място за отдих на жителите и гостите на Стара Загора. Това не е място, което да използваме за конюнктурни цели. Иска ни се това дърво да ни обединява. Защото обединени ще бъдем по-силни”, призовават от Клуба.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


 

Хороскоп за деня


Свобода и непринуденост

17 март
Слънце в Риби 
Луна във Водолей