Реми на Фабиана Костадинова и световния шампион Анатолий Карпов - starazagora.utre.bg

Реми на Фабиана Костадинова и световния шампион Анатолий Карпов

17 юни 2017, 16:25 | starazagora.utre.bg
  • Снимка:
    Община Стара Загора

Само преди дни най-малката състезателка на клуба спечели пълен комплект медали

Най-младата шампионка на България по блиц Фабиана Костадинова направи реми със световния шампион по шахмат Анатоли Карпов. Те стигнаха до този финал на 15-я ход в залата на Шахматен клуб „Траяна“ в Стара Загора. Само преди дни най-малката състезателка на клуба спечели пълен комплект медали – бронз на стандартен, сребро на ускорен и злато на блиц от Държавните индивидуални първенства за деца до 10 години.
Младата надежда на шахмата не се притесни от именития си съперник и прие като дар на съдбата своя звезден миг да застане на една маса срещу него. Най-бързият детски ум в страната поднесе на града, обявен за „Европейски град на спорта 2017“, още един повод за гордост.
Преди това 12-ят световен шампион по шахмат направи символично първия ход на Е-4 с белите пешки като откри турнира за деца „Тракийско конче“ в общинската спортна зала "Иван Вазов" в Стара Загора. В него участват 110 деца от различни градове в страната. Почти половината от тях са от двата старозагорски клуба „Тракийско конче“ и „Траяна“. Стотици деца, влюбени в древната и вечно млада игра, бъдещи шампиони, имаха възможността да се снимат и да получат автограф от легендата в шаха.
Председателят на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности в Общински съвет Стара Загора Николай Диков приветства малките участници, техните родители и гостите в залата от името на кмета на града Живко Тодоров. Той благодари и на читалище „Георги Бакалов“, на клубовете и на всички, които помагат за развитието на шахмата в града. „Стара Загора има изключително богат спортен живот и се полагат много усилия за развитието на спорта във всичките му форми. Мили деца, вие за мен сте големи спортисти, защото се занимавате с един изключително труден спорт. Г-н Карпов, благодаря ви, че сте наш гост! Това са нашите големи спортисти и бъдещи шампиони по шах. Надявам се за времето, което ще прекарате тук, да усетите богатат спортната атмосфера в града.“, каза още Диков. На откриването присъстваха народният представител Емил Христов, секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, общински съветници, спортни деятели и др.
Гросмайстор Карпов получи сувенирна шахматна дъска от домакините от шахклуб „Траяна“ и винен комплект от доайена му – 85-годишният Васил Данчев. Той проведе кратка среща и с любители шахматисти в парк „Пети октомври“, след което посети Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


 

Хороскоп за деня


Свобода и непринуденост

17 март
Слънце в Риби 
Луна във Водолей