Гергана Микова се срещна с ръководителката на българското училище в Ксанти - starazagora.utre.bg

Гергана Микова се срещна с ръководителката на българското училище в Ксанти

11 юли 2017, 11:00 | starazagora.utre.bg
  • Снимка:
    Областна управа Стара Загора

В Гърция и на остров Кипър има общо около 18 български неделни училища

Областният управител Гергана Микова се срещна днес с Виолета Джонджорова-Йоаниди, ръководител на Неделното българско училище „Азбука” в гръцкия град Ксанти. Училището е част от културо-просветната организация на българите от Източна Македония и Тракия с председател Илиана Власакиду.  Г-жа Йоаниди е старозагорка. Омъжена за грък и от дълги години живее в южната ни съседка.

С много ентусиазъм и въпреки трудностите, съпътстващи реализирането на идеята, преди три години тя успява да се пребори за българско училище в Ксанти.  През първата година то се финансира от дарения, а след това българската държава започва да помага за неговата издръжка. В момента в неделното школо се обучават 24 деца на български семейства, живеещи постоянно в района на Северна Гърция. Броят на желаещите да се запишат в „Азбука” продължава да расте и се очаква наесен децата да са още повече.

В Гърция и на остров Кипър има общо около 18 български неделни училища.  

На срещата в Областна администрация г-жа Микова изказа специална благодарност към Виолета Йоаниди за нейната работа. „С възрожденски плам и огромна любов Вие сте се посветили на задачата да давате на младото поколение знания и памет за род и родина. Благодарение на Вас и Вашия неуморен труд малките българчета в южната ни съседка остават дълбоко привързани към своите корени.

Вашата благородна дейност заслужава респект. Благодаря Ви за всичко, което правите. Бъдете здрава и продължавайте с вдъхновение да изпълнявате своята мисия”, каза областният управител. Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


 

Хороскоп за деня


Свобода и непринуденост

17 март
Слънце в Риби 
Луна във Водолей