С паметна плоча почетоха паметта на Хаджи Никола Георгиев в село Хан Аспарухово - starazagora.utre.bg

С паметна плоча почетоха паметта на Хаджи Никола Георгиев в село Хан Аспарухово

14 септември 2017, 16:50 | starazagorautre.bg

Той умира на 10 март 1923 година

Председателят на Общинския съвет в Стара Загора Таньо Брайков, заедно с общинския съветник, отговарящ за село Хан Аспарухово, Радослав Танев, днес бяха гости на откриването на паметна плоча в чест на първия местен предприемач и дарител Хаджи Никола Георгиев. По този начин жителите на старозагорското село отбелязват и 160 години от рождението му.

„Благодарение на спомените и благодарността на хората от селото, бе създадена инициативна група, която се погрижи за събирането на средства, за да почетем делото и паметта на дядо Хаджи Никола“, каза Петър Петров, кмет на Хан Аспарухово. „Прекланяме се пред този велик за нас българин, предприемач, дарител и строител на селото ни. Негова заслуга е преминаването на жп линията от тук и създаването на товаро-разтоварителна гара, осъзнавайки че общественият транспорт е жизненоважен за развитието на населените места. Искрено се радвам, че днес ние продължаваме да стопанисваме дареното от него. Радвам се, че по неговия път вървят още много хора, които помагат от сърце на Хан Аспарухово“, допълни кметът.

Хаджи Никола Атанасов Георгиев умира на 10 март 1923 година, оставяйки в полза на селото имоти и парични средства, с които да бъде подпомогнати местното училище, църква и обществен живот.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Заралии

 

Хороскоп за деня


Свобода и непринуденост

17 март
Слънце в Риби 
Луна във Водолей