Откриват Фестивала на оперното и балетното изкуство - Стара Загора 2017 - starazagora.utre.bg

Откриват Фестивала на оперното и балетното изкуство - Стара Загора 2017

23 ноември 2017, 09:09 | starazagorautre.bg
  • Снимка:
    Община Стара Загора

  • Снимка:
    Община Стара Загора

С премиера на мюзикъла „Сиси - душата на императрицата“

Над 200 впечатляващи с красотата си костюма са създадени за реализацията на мюзикъла „Сиси – душата на императрицата“ по музика и текст на съвременния австрийски композитор Роланд Баумгартнер, с чиято премиера на 27 ноември 2017 г. от 19.00 часа, Старозагорската опера официално ще открие 48-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. Това съобщи днес по време на пресконференция авторът на декора и костюмите – Гендони. По думите му, визията е повлияна от стилистичните миксове от втората половина на 19-ти век, но е преведена на модерен език. Режисьор на българо-австрийската продукция, която представя произведението за първи път в пълната му версия, е директорът на старозагорския оперен театър Огнян Драганов. Той призна, че подготовката му е започнала преди две години и неоромантичната опера по замисъла си, звучи като чисто европейски мюзикъл, който представя достойно новите постижения на трупата в оперното и балетното изкуство.
„Тази премиера е дългоочаквана, с една голяма предварителна инвестиция на усилия от страна на целия състав на операта, ръководена от директора Огнян Драганов. Радващо е, че за поредна година Община Стара Загора успява да бъде основен двигател и спомоществовател на фестивала. Той се финансира със 100 000 лв. бюджетни средства“, съобщи днес зам.-кметът Иванка Сотирова.
Творческият екип изцяло се придържа към класическо сценично решение с пищна сценография и костюми, адекватни на епохата, в която се развива действието. Спектакълът ще пресъздаде на сцена живота на една от най-колоритните личности в австрийската история – императрица Елизабет Баварска, наричана галено Сиси. Една от най-ярките женски фигури, идол на онова време, Сиси се сравнява с други имена на влиятелни жени като Коко Шанел, Мерилин Монро, принцеса Даяна, като съдбата на последната е близка до нейната собствена. Императрица Сиси продължава да бъде за много поколения символ-легенда на свободолюбивата австрийска жена.

Огнян Драганов лично е избирал изпълнителите за ролите като е търсил и визуална прилика с героите, които те пресъздават на сцената. Той представи творческия екип на спектакъла - Емилия Иванова в ролята на Сиси, солистите Емилия Джурова, Валери Турманов, Александър Баранов, Теодор Петков, Нели Нечева и др., хор, балет и оркестър на Държавна опера-Стара Загора. Премиерния спектакъл ще дирижира босненският диригент Андрия Павлич. Хореографията е на Йоана Влагули /Гърция/. Мюзикълът се изпълнява на немски език, диалозите са на български, ще има и субтитри. Действието се развива в 10 картини, времетраенето на спектакъла е 2 часа, а билетите са на привършване, съобщиха на пресконференцията днес.
Мащабният проект „Сиси – душата на императрицата“ се осъществява със съдействието на Министерството на културата на Република България, под патронажа на посланика на Република Австрия у нас Роланд Хаузер, в сътрудничество с Музикално-продуцентска къща Холендер-Калкис – Виена.
Две телевизии ще заснимат представлението – БНТ и австрийската „Аркадиа ТВ“.
Предстои мюзикълът да бъде представен догодина във Виена, ще има и национално представяне в цяла България.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


 

Хороскоп за деня


Свобода и непринуденост

17 март
Слънце в Риби 
Луна във Водолей