Започна Националният музикален фестивал „Петко Стайнов“ - starazagora.utre.bg

Започна Националният музикален фестивал „Петко Стайнов“

02 декември 2017, 17:50 | starazagorautre.bg
  • Снимка:
    Община Казанлък

Поставено бе началото на празничните музикални дни в Казанлък

С отдаване на почит към именития композитор и музикант Петко Стайнов пред барелефа в двора на едноименната казанлъшка гимназия бе поставено началото на празничните музикални дни в Казанлък.

Пред Петко Стайнов – внук, управител на фондация „Петко Стайнов“ – Казанлък, представители на ръководството на Община Казанлък и възпитаници на казанлъшки училища тържествено слово за световноизвестния творец, основоположник на българския симфонизъм и хоровата балада произнесе председателят на Българския хоров съюз д-р Галина Луканова. Тя определи големия композитор като един от титаните на българската музикална култура и се обърна към младите момичета и момчета с пожелание да пазят творчеството и делото му, защото „Петко Стайнов е една от личностите, които могат да ни водят напред“.

Честването започна с кратка литературна програма на ученици от ПГ“Петко Стайнов и продължи с едноминутно мълчание и поднасяне на цветя гостите отдадоха почит към обществено-творческата дейност и живота на именития си съгражданин.

Традиционно, около рождената дата на великия казанлъчанин градът се превръща в център на хоровото изкуство у нас. От вчера до 3-ти декември Градът на розите домакинства 11 хорови формации от страната и гости от Гърция в рамките на II Национален музикален фестивал "Петко Стайнов".

Всички концерти ще озвучават красивото фоайе на Исторически музей „Искра“ и Художествената галерия, „под погледа“ от портрета на Петко Стайнов. Вече звучаха  изпълнения на Хора на слепите „Академик Петко Стайнов“ - София и детска вокална студия „Усмивки“ при училището за незрящи „Луи Брайл“.

Поставено  бе официално начало на хоровата сцена във фестивалните дни с изпълнението на „Миса Криола“ от Ариел Рамирес – сакрална латиноамериканска музика, която се радва на вниманието на световната публика, със характерни аржентински ритми и мелодии, обогатено автентично звучене на ударни инструменти.

Музикалните дни за популяризиране на творчеството на Петко Стайнов и българската музика се провеждат за 16-та поредна година, организирани от Община Казанлък и фондация „Петко Стайнов“.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Стара Загора Лайф

 

Хороскоп за деня


Свобода и непринуденост

17 март
Слънце в Риби 
Луна във Водолей