Пожарникарите доброволци на Община Казанлък се завърнаха с полезни идеи от Германия - starazagora.utre.bg

Пожарникарите доброволци на Община Казанлък се завърнаха с полезни идеи от Германия

14 декември 2017, 16:03 | starazagorautre.bg
  • Снимка:
    Община Казанлък

Казанлъшкото доброволческо формирование е един от пионерите в България

От 4 до 8 декември,  делегация  от доброволци от Доброволно формирование „Аварийно-спасителна група – гр. Казанлък“ и представители на „Пожарна безопасност и защита на населението“ посетиха Пожарникарското училище в град Касел, провинция Хесен, Федерална Република Германия и доброволни противопожарни служби в град Мелзюнген и град Шварценберг.

Посещението бе осигурено от Община Казанлък, която е една от първите в България, създала доброволческо пожарникарски формирование и е в отговор на гостуването в Казанлък на пожарникари-доброволци от Германия на 31 май тази година.

Поканата за настоящето посещение е отправена от директора на Пожарникарското училище в град Касел, за участие на нашите доброволци и професионални пожарникари в семинар, организиран от училището. Делегацията от Казанлък бе ръководена от гл. инсп. Злати Дрянов, н-к сектор „Превантивна и контролна дейност“ на областната противопожарна дирекция в Стара Загора и в нея участваха Анчо Шишков, началник на казанлъшката Пожарна, ст. инсп. Цветомир Цонков и доброволците Андриян Качанов, Виделин Видев, Здравко Балевски, Кольо Байков, Николет Загралова, Слави Иванов.

Пожарникарите доброволци са силно развита мрежа в Германия, всяко населено място има оборудвана с техника и сграда доброволческа служба и доброволните пожарникари се отзовават на сигнал до 10 минути. Имат и щатни професионални пожарникари, но безопасността на населението се осигурява предимно от доброволците. Да си доброволец-пожарникар в немския начин на мислене е чест и се възпитава още от най-ранна детска възраст, споделиха впечатленията си нашите представители. Именно тези идеи още след Нова година те ще започнат да прилагат в Казанлък и областта – популяризацията на доброволческите формирования сред населението и специално сред децата, обучение на навършилите 16-годишна възраст за подготовка за включване в отрядите, изграждане на отношение сред учениците и подрастващите към защитата на родното място и пожарникарската професия – чрез обучение, спорт, участие.

Казанлъшкото доброволческо формирование е един от пионерите в България, в момента то наброява 30 доброволци, които работят в частния и обществен сектор, а професионалните пожарникари вслужбата в Казанлък са още 50 на брой. В областта вече има организирана доброволчески отряди във всички общини, като от ноември насам е създадена и нормативна база с постановление на Министерски съвет за образуването на доброволчески отряди и на територията на частни предприятия и фирми.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


 

Хороскоп за деня


Свобода и непринуденост

17 март
Слънце в Риби 
Луна във Водолей