Общинският съвет на Стара Загора възстанови манастирски комплекс в парк "Аязмото" - starazagora.utre.bg

Общинският съвет на Стара Загора възстанови манастирски комплекс в парк "Аязмото"

31 януари 2018, 12:25 | starazagorautre.bg
  • Снимка:
    wikimedia.org

Предложението беше подкрепено от 45 от общо 51 общински съветници

За срок от 10 години да се върне на Старозагорската митрополия манастирския комплекс, основан и осветен от създателя на парк "Аязмото" Старозагорски митрополит Методий, това решиха днес общинските съветници на Стара Загора.
Предложението беше подкрепено от 45 от общо 51 общински съветници. До три месеца трябва да бъде подготвен идеен проект за възстановяване на манастирската сграда. Проектът ще бъде предложен за обществено обсъждане, защото се намира в "Зелена зона", обяви председателят на общинския съвет Таньо Брайков.
Манастирският комплекс включва административна сграда, храм "Св. Тодор Тирон", гроба на първия старозагорски владика - митрополит Методий, и гробовете на двама монаси от Македония, които са служили в храма.
През 70-те години на XX век манастирският комплекс е закрит, разрушен и на мястото му е построен модерен ресторант. През 2013 г. имотът беше отново купен от общината. През май 2017 г. Старозагорската митрополия поиска от Община Стара Загора да бъде възстановена собствеността и върху църковния имот. Така ще бъде спазено 28 правило от 24 Вселенски събор, че осветен манастир не се използва за светски нужди, припомни в словото си пред общинските съветници днес отец Михаил Михайлов, секретар на Старозагорската митрополия.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Заралии

 

Хороскоп за деня


Свобода и непринуденост

17 март
Слънце в Риби 
Луна във Водолей