Откриха фотоизложба на БАН за приноса на България към историята на Европа - starazagora.utre.bg

Откриха фотоизложба на БАН за приноса на България към историята на Европа

13 април 2018, 15:22 | starazagorautre.bg
  • Снимка:
    Община Стара Загора

В регионална библиотека

От 11 април, във фоайе, първи етаж на Регионална библиотека „Захарий Княжески” - Стара Загора е подредена фотоизложба „Българският принос в културно-историческото многообразие на обединена Европа (Из художествено-документалното наследство на БАН)“ – във връзка с обявената 2018 – Европейска година на културното наследство и по повод годишнината на Българската академия на науките.
Експозицията е дело на Научния архив на БАН и включва 22 постера, представящи различни документални свидетелства за дейността на българските художници и просветители, автобиографични и биографични документи, ръкописи на трудове, дневници, мемоари и спомени на наши учени, държавни, обществени, културни и военни дейци – Тодор Г. Влайков, Петко Стайнов, Иван Буреш, Христина Морфова, Добри Христов, Николай Лилиев, Йосип Щросмайер и други.
Акцент в изложбата е идеята за обединена Европа, нагледно показана с документи и фотографии от архива на основателя и пръв председател на Българската секция на Паневропейския съюз - акад. Иван Шишманов.
Експозиция "Българският принос в културно-историческото многообразие на Обединена Европа" съдържа ценна информация за всеки българин.
Представянето й е в периода, съвпадащ с българското председателство на ЕС. Изложбата е реализирана със съдействието на Регионалния академичен център (РАЦ) и ще остане до 30 април.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


 

Хороскоп за деня


Свобода и непринуденост

17 март
Слънце в Риби 
Луна във Водолей