Над 50 УНГ специалисти от страната и чужбина участваха в V-ия курс по отохирургия в "Болница "Тракия" - starazagora.utre.bg

Над 50 УНГ специалисти от страната и чужбина участваха в V-ия курс по отохирургия в "Болница "Тракия"

14 април 2018, 17:27 | starazagorautre.bg
  • Снимка:
    Болница "Тракия"

Програмата на курса включваше презентации, лекции и демонстрации на хирургични интервенции

Вчера и днес в семинарната зала на Болница „Тракия" се проведе теоретичната и практическа част от V-я курс по отохирургия, организиран от Българското национално сдружение по оториноларингология и Болница „Тракия". Участваха около 50 специалисти и специализанти по ушно-носно-гърлени болести от цялата страна и от Германия. „Радващо е, че тази година имаме много млади специализанти от университетските центрове във Пловдив, Варна и други градове", отбеляза домакинът и главен двигател на събитието доц.д-р Петър Руев, д.м., началник на УНГ-отделението в Болница „Тракия".
Акцентът на курса тази година бе „Ендоскопска хирургия на ухото и болестите на средното ухо". Участниците във форума наблюдаваха на живо чрез видеомост от операционния блок до семинарната зала две операции на средно ухо, извършени от доц.д-р Петър Руев. Те гледаха  още 3 операции, като в същото време опериращият обяснява чрез микрофон действията си. Програмата на курса включваше и 7 лекции от утвърдени имена у нас и зад граница в отохирургията като тези на проф. д-р Щефан Дацерт от УНГ-клиниката в Бохум. Участниците очакваха с интерес и лекцията на проф. д-р Асен Койчев от университетската болница в Щутгарт, както и на неговия баща - проф. д-р Константин Койчев д.м.н. - доайен в отохирургията и анатомията, който днес, навършва 85-годишен юбилей. Проф. К. Койчев продължава да изнася лекции в университета в Тюбинген и ние се радваме на бистрия му ум и знания на тази достолепна възраст, посочи доц. Руев. Лекция за лечението на отосклерозата изнесе проф.д-р Стефан Лолов, а д-р С. Мирчев от университетската болница в Плевен представи изработения от него първи в света 3D макет на процесус мастоидеус и лицевия нерв в мащаб 1:1, който ще служи за обучение на студенти и специализанти по медицина.
„Тази година имаме около 50 участници от цялата страна - сред тях са и много млади колеги, специализанти от Варна, Пловдив, Сливен, което е радващо", каза след приключване на първия модул доц.д-р Петър Руев. - Новото е, че този път правим курса изцяло в болницата. Създадохме условия в семинарната зала, което е голямо улеснение, тъй като всичко е на едно място. Друга новост е, че освен стандартната конвенционална хирургия на ухото даваме възможност на колегите да видят и ендоскопска хирургия на ухото, която навлиза само от няколко години".
Хроничното възпаление на средното ухо е социално значимо заболяване, защото води до намаляване на слуха. Колкото по-рано е открито, толкова по-добри са резултатите. Често заболяванията на средното ухо протичат безсимптомно и затова е трудно те да бъдат диагностицирани. Ето затова темата на тазгодишната среща е толкова актуална и се радва на голям интерес от страна на специалистите по УНГ-заболявания.
Курсът продължава с демонстративни операции на живо и с лекциите на проф. Щефан Дацерт, проф.Константин Койчев и други.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


 

Хороскоп за деня


Свобода и непринуденост

17 март
Слънце в Риби 
Луна във Водолей