Близо 8 хиляди именици на Богородица в Стара Загора - starazagora.utre.bg

Близо 8 хиляди именици на Богородица в Стара Загора

14 август 2018, 15:15 | starazagorautre.bg
  • Снимка:
    БПЦ

Името Мария носят 3901 дами

На 15 август, се отбелязва големият църковен празник Успение на пресвета Богородица. Имениците в Стара Загора са близо 8 хиляди тази година. Името Мария носят 3901 дами, а Марийка – 1010. С мъжкия вариант на името – Мариян, са 185. Марианите са 622, а Марияните – 497. Мъжете с име Мариан са 79. Кратките варианти – Мима и Мара, носят съответно – 177 и 110 старозагорки. С името Мика се представят 4 жени, а с Мери – 6. Унгарският еквивалент на Мария – Морика, носи само една дама. Това сочат данните на Дирекция „Гражданско състояние“ на Община Стара Загора.

На Голяма Богородица за имен ден ще приемат поздрави още 192 дами, които носят името Мариета, както и 153, с име Мариела.

Въпреки че Марин и Марина отбелязват имен ден и на 17 юли, голяма част от тях черпят и на 15 август. В Старозагорско с мъжкия вариант са 425 господа, а дамите са 227.

В деня, в който според Светото писание, Божията майка напуска земния живот, своето име ще почетат още Панайот, Преслав и Преслава.

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рожденият ден на Христовата майка – 8 септември. На 15 август не се работи, правят се курбани за здраве и благоденствие.

От името на Община Стара Загора – много здраве и късмет за всички празнуващи!Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


 

Хороскоп за деня


Свобода и непринуденост

17 март
Слънце в Риби 
Луна във Водолей